Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?

Dari emel yang kami terima memberitahu bangunan yang hampir siap dibina antara Bukit Jalil Golf dan Country Club adalah sebuah gereja terbesar di Malaysia malah terbesar di asia. Gereja ini diberi nama CCC atau Calvary Convention Centre yang mana menelan kos pembinaan sebanyak rm100juta dan kos tanah rm35juta, gereja 6 tingkat juga boleh memuatkan 5000orang dalam satu masa telah hampir siap dibina (rujuk pada gambar yang terkini di ambil pada disember 2011). maklumat lanjut mengenai gereja ini boleh layari laman web rasmi Calvary Convention Centre

Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?
Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?

Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?
Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?
Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?
Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?
Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?
Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?
Gereja Terbesar Di Asia Dibina Di Malaysia?

Benda-benda yang besar semestinya ada di Malaysia...

22 comments

aku da tau lame da..aku igtkn stadium mule2 2..

takde masalahnye.. kate 1malaysia kan.. lagipun approval project ni time bn pegang selangor ler

Well, ianya untuk kegunaan orang2 SENDIRI sahaja. Bukannya masalah..dalam undang2 malaysia kan ada KEBEBASAN beragama.

agama pelbagai kat malaysia ni kan...~ jgn ada org2 kita yang macam ngade2 nk smyang kt sini dah la~ chill~ ^_^

apa masalah ngan gereja plak. takde kena mengena church ngan freemason bagai. karut je.

bila orang buat gereja besar2 bising. kata negara islam patut kena buat masjid. buat masjid besar2, kata membazir plak. semuanya tak kena.

church tu dibina dengan duit charity mereka. padahal yg melayu islam keje korek bontot je depan pc. bising2 bukan nak menyumbang pn

cakap negara islam...tapi apsal wt gereja lak..terbesar lak tu??...dari bt gereja...bt masjid terbesar d dunia pon xper...kerajaan nie islam ke kafir??...bengong laaaa...ko bina setiap rumah berhala pon da heret ko ke neraka la sial...kejar la hrta lgi..kjar jgn x kjar...bangang punyer kerajaan...

PM Najib ckp 1 malaysia,kita tak boleh ke buat gereja besar ke kecil kalau kita nak buat? Bukan minta kat kerajaan pun..semua tu duit derma. Kalau masjid tu sapa yang bayar kalau buat?Kita tak bising kalau kamu buat masjid besar besar...kita suka tengok juga ...kita tak bising atau marah. Bangga tengok masjid besar dan cantik beremas emas lagi tu. Tourist pun suka tengok.

buat la dekat negara lain kenapa nak buat kat malaysia -.-

I malaysia sama sama lah buat kan...kenapa nak berkira sangat lah...sama sama lah sembahyang tak kira muslim, buddhist, hindu christian etc...sama sama buat baik dengan semua orang...lagi berkat sembahyang tu.

tokong budha terbesar di asia terletak di kelantan, kuil tu dah lama wujud, tapi pembinaan tokong terbesar diluluskan semasa pemerintahan Pas

salam , mesti lah ada kena mgena . kenapa nk buad gereja terbesar di Asia kt Malaysia pulak . pilih lahh negara kristian lain , mcm Aussie ke , kita kan negara islam . sedangkan mereka hendak buad gereja di area kawasan rumah saya pun dibantah oleh penduduk sekeliling sebabnya majoriti penduduk di sini beragama islam . mcm jugak gereja nie , knp perlu dibuat di malaysia ? sedangkan majoriti penduduk di Malaysia nie agama islam . fikirlahhh , dorg nie ada muslihat lain laa

wowowow.... overRRR plak yg satu tu komen taw. mmg mcm shiALL~ wey... ko sedar ka apa ko cakap tu?? kalau tambah lg 2 3 org mcm ko tu, sampai bsuk pun negara ni nda maju. KOLOTTTTT!!!!

peace all~

kpd yg kurang setuju ye: kata 1 Malaysia.. so sape2 bebas beragama.. jgn sebabkn majoriti Islam anda boleh bersuara sesuka hati.. kalo pihak kerajaan bersetuju knp tidak anda ..? jgn "disebabkn nila setitik rosak susu sebelanga".. xpayah nk kolot sgt lh .. kte dh masok 2012 dh pown .. bhsa itu budaya kita.. K. peace for 1 Malaysia..

Korang suruh bina masjid. Aku nak tanya, bina masjid besar2 Ada ke org nak sembahyang dekat situ, sedangkan Surau pun Susah nak penuh. Kalau bina masjid besar pun, Kalau sikit je yg sembahyang tak ke membazir 2. Jgn jd typical low minded Malay. Peace ;)

watever, dah buatkan nak wat camne lg. Anggaplah ni ujian Allah kepada org muslim kat Malaysia. jgn terikot sudah. Masjid pon dah ckup lawa. ade malaikat lagi yg dtg menumpang.
Biarlah kerajaan jawab dkat Allah mase kat akhirat nty "nk wat camne. 1 Malaysiakn"
tapi x leh salahkan kerajaan hundred percent sbb maybe tanah ni tanah private n tuan punye tanah bagi wat gereje.
WE never know right. Its Allah who knows everything that happen in the world. YANG MAHA AGONG.

Kepada kimak2 yg tak stuju ngan pembinaan gereja ni... Kalau korang xpuas ati, call aku: 010420922. Korang xpuas ati knape? Gereja kitorang ade melalak pepagi ke? kacau tido korang? Sebab spesis x bertamadun mcm korang la negara malaysia ni asyik kene kutuk. Kat Arab ade gereja lagi besar daripada yg ni la lahanat!

banyaknya umat Islam bodo kat sini,buat malu umat je..kelantan ada patung buddha baring terbesar sebab karajaan negeri hormati hak penganut agama lain mendirikan tempat ibadat masing2,tempat 2 untuk dorang beribadat bukan tempat ko menyibuk..
apa masalah gereja terbesar? apa melayu UMNO takley beza gereja dengan masjid ke? apa takut umat UMNO tertukar? BODO

salah melayu juga yg xpernah sedar diri,melayu dok sokong ambiga,anuar,anak beranak suaram....padan muke ko melayu

undi kali ne bagi la pakatan pegagang negeri korg....boleh buat lg besar dari ne....korg mesti bangga kn,melayu...

gereja ne dibina di selangor....terang2...pkr n anuar yg luluskn,selaku petadbir negeri selangor darul ehsan....huhu....

hidup anuar....
hidup pkr....
hidup ambiga....
mati la ko melayu..

1) Komen yang tidak berkaitan dengan artikel yang dipaparkan akan dibuang serta merta.
2) Komen yang bersifat Kutukan, Kritikan, Cacian, Mencarut akan dibuang.
3) Komen yang mengandungi SPAM akan dibuang.
4).1 Penggunaan ANONYMOUS akan dijejak melalui IP ADDRESS
4).2 Komen dari fungsi ANONYMOUS yang bersifat PROVOKSI terhadap blog ini akan dibuang serta merta.
4).3 Pertanyaan & Komen yang diberikan oleh pengguna berstatus "anonymous" kepada admin, tidak akan dilayan, sila sign in GMAIL atau hubungi kami melalui facebook.
4).4 Kami berhak memadam komen-komen yang bersifat provok keatas blog ini lebih-lebih lagi komen dari pengguna ANONYMOUS