Cara Mengetahui Nombor Telefon Rakan Anda Di Facebook

Masih ramai yang tidak mengetahui tentang privasi penggunaan facebook, kadang-kadang ada yang terlepas pandang sehingga boleh menyebabkan diri diganggu atau lebih bahaya lagi jika terjadinya jenayah.

Adakah anda sering diganggu di menerusi talian telefon atau sistem pesanan ringkas baru-baru ini? dari mana si pengganggu ini dapat nombor telefon anda?

Disini Mista BOM ingin mengajar anda bagaimana untuk mendapatkan nombor-nombor awek-awek dan balak-balak di facebook. ikuti langkah dibawah. pastikan anda telah login facebook anda...




1. klik pada Tab "Account" seterusnya pada fungsi "Edit Friends"

Cara Mengetahui Nombor Telefon Rakan Anda Di Facebook


2. Selepas memasuki fungsi Edit Friends, klik pula pada "Contacts"
sekarang no telefon rakan-rakan anda telah dipaparkan.
(apa tunggu lagi, cepat2 save no aweks yang cun2, dan ajak kapel...)

Cara Mengetahui Nombor Telefon Rakan Anda Di Facebook

So, kenapa no anda terpapar??? kerana anda tidak membuat tetapan bagi fungsi "Contacts" pada bahagian Privasi. bagaimana cara membuatnya? ikuti langkah dibawah. pastikan anda telah login facebook anda...




1. klik pada Tab "Account" seterusnya pada fungsi "Priva"

Cara Mengetahui Nombor Telefon Rakan Anda Di Facebook


2. Seterusnya klik pada fungsi "Customize Setting"

Cara Mengetahui Nombor Telefon Rakan Anda Di Facebook


3. Scroll pada bahagian paling bawah iaitu pada tajuk "Contact Information". Tetapkan "Only Me" kepada maklumat yang anda tidak mahu dipaparkan kepada rakan. (Walaupun bff...bff kadang2 tak boleh dipercayai jugak)

Cara Mengetahui Nombor Telefon Rakan Anda Di Facebook

UPDATE:

1.Nombor telefon anda wajib di isi diruangan Contact Information untuk verify akaun facebook anda, jika anda telah verify akaun facebook, anda boleh mengupload video di facebook pada dengan durasi yang panjang, dan boleh membuat facebook email.

2. Nombor telefon anda juga akan diambil secara auto sekiranya anda menggunakan facebook mobile.


Benda-benda seperti ini kadang-kadang kita tidak ambil peduli, tetapi sebenarnya ianya boleh menimbulkan permasalahan yang besar!

4 comments

hahaha.. amboi admin, semangatnye motif nak amek no tepon tu.. hehe..

adoii~kalau dah nama social network,mmg untuk communication pun..kalau x suke,jgn letak terus nombor fon tu..kan senang,xyah nk setting2 bagai..peace

problem ni jdi sbb on9 gune smart phone
die akan automatik update no hp dlm fb
pastu klu tertekan synchronize
nanti die akan copy sume contact detail dlm hp masuk fb

Saya dah cuba, tp tau nak cari kat mana EDIT FRIENDS tu,sbb facebook sekarang byk dah upgrade. Klu yg terkini, mcm mana nak cari tu?

1) Komen yang tidak berkaitan dengan artikel yang dipaparkan akan dibuang serta merta.
2) Komen yang bersifat Kutukan, Kritikan, Cacian, Mencarut akan dibuang.
3) Komen yang mengandungi SPAM akan dibuang.
4).1 Penggunaan ANONYMOUS akan dijejak melalui IP ADDRESS
4).2 Komen dari fungsi ANONYMOUS yang bersifat PROVOKSI terhadap blog ini akan dibuang serta merta.
4).3 Pertanyaan & Komen yang diberikan oleh pengguna berstatus "anonymous" kepada admin, tidak akan dilayan, sila sign in GMAIL atau hubungi kami melalui facebook.
4).4 Kami berhak memadam komen-komen yang bersifat provok keatas blog ini lebih-lebih lagi komen dari pengguna ANONYMOUS