6 Hari Sahaja Masa Untuk Membaiki Jalan Raya Yang Rosak Akibat Gempa Bumi Di Jepun

Sangat kagum dengan negara Jepun, kerosakan jalan raya yang terjadi selepas bencana gempa bumi telah dapat dibaiki dengan hanya memakan masa selama 6 hari sahaja, gambar di bawah menunjukkan keadaan Great Kanto Highway di Naka yang merekah teruk dan telah pun pulih sepenuhnya. Sangat pantas.

Sebelum (17.3.2011)

6 Hari Sahaja Masa Untuk Membaiki Jalan Raya Yang Rosak Akibat Gempa Bumi Di Jepun

Selepas (23.3.2011)

6 Hari Sahaja Masa Untuk Membaiki Jalan Raya Yang Rosak Akibat Gempa Bumi Di Jepun
Jalanraya di Malaysia kalau rosak sikit pun makan masa berbulan untuk diperbaiki atau tunggu masa nak dekat pilihan raya.

20 Komen

tgk betol2..aku rase die ambik gmba kat highway yang same, tapi tempat yang lain..

tengok kiri dan kanan gamba..compare gamba atas dengan bawah..

gamba tuh gamba same la..
kat kanan tuh mestila kena korek,
sebab tuh dah ade landscape..

Saiful : hang tgk betoi2 la.. Pokok yg gmbar first tu Lindung sebahagian rumah.. Dah jadi gempa.. Tebing tu mesti la kena baiki.. Termasuk pokok tu kena tarah...

mmg x dpt d nafikn lg... jepun mmg sebuah negara yg sgt cpt membgn.. terbaek...

jalan kat kg pandan mrr2 x siap2 lg... da nak masuk staun dah...

tengok kat kuching ni, last2 minit tar jalan... time2 election, apa2 yg di hajat, mesti dapat.. hahahaha...

stuju dgn h n f z dan pijut;
gambar nie ada keraguan.

pelik la.. gmbar atas n bawah tak sama (jalan lain). Lagi satu. Penulis bloger nak kelentong org pun boleh.

JUST TWIST the PICTure pun leh wat org keliru.

1. i meant, Gambar jalan sebelum gempa bumi adalah gambar dibawah, dan selepas gempa bumi adalah di atas.

2. klo di perhati btul2, akan nmpk tona warna jalan tar yg sama. Klo baru tar kan gelaaappppp lagi dari kedua2 gambar tu.

see..

tiada apa yg mustahil bg jepun....

This comment has been removed by the author.

kenapekah mesti ade ade org yg mengutuk posting kat dalam nih? ades... tengok je suda la... BTW, yg dok komen2 kate tpu la ape la, korang ade amek civil engineering ke? smpi blh tau gamba ni tipu, gamba tu btl. dalam civil ade blaja highway construction n management. kalo ade dak2 civil kat sini, tlg bg komen yg berilmiah sket k?
=)

yayaya...east for east...negara saya memang maju...pandai x sya cakap melayu...ekekeke(org jepun mmg gelak begini..)

bil buat kajian betul2, memang gambar ni BETUL.. toner selepas lebih gelap dari sebelum. besarkan gambar boleh nampak dengan jelas. warna jalan yg terbarai tu lebih putih/lebih kelabu.. memang cepat betul dia repair...harap malaysia pun boleh buat macam ni

masyaAllah. kagum nye.
bagus sungguh kan.

gmbr diatas adalah sama, berdasarkan pemerhatian saya. saya percaya kerja2 yg dilakukan amat pantas, kerana jepun adalah bandaraya yg sgt pesat.

x setuju dgn Malam Pertama; kalo gmbar bwh sblum bencana, xkan ada pokok besar tmpat slope stabilizer tepi tu.. ni gmbar betul.. Jepun dh ckp, kalu xde radiasi nuklear, just bagi masa 5thn jer utuk pulihkan asal..

saya student civil engineering. nak judge gmbar ni btol ke x, lebih baik refer pada pakar2 edit gambar. tp nak komen, gmbar selepas kalo nmpak lain disebabkan pokok, mmg la.. pokok yg depan skali tu kena tebang sebab nak restructure balik tanah kat kawasan pokok tu. dr segi common sense pon, tanah tu kan da terbelah belah, mana mungkin pokok tu boloe dlm keadaan selamat dan stabil..kalo tgk gmbr tu lagi, jalan tar dlm gmbar selepas lebih tebal sebab da tar balik n jalan tu kan lebih gelap....common sense..

1) Komen yang tidak berkaitan dengan artikel yang dipaparkan akan dibuang serta merta.
2) Komen yang bersifat Kutukan, Kritikan, Cacian, Mencarut akan dibuang.
3) Komen yang mengandungi SPAM akan dibuang.
4).1 Penggunaan ANONYMOUS akan dijejak melalui IP ADDRESS
4).2 Komen dari fungsi ANONYMOUS yang bersifat PROVOKSI terhadap blog ini akan dibuang serta merta.
4).3 Pertanyaan & Komen yang diberikan oleh pengguna berstatus "anonymous" kepada admin, tidak akan dilayan, sila sign in GMAIL atau hubungi kami melalui facebook.
4).4 Kami berhak memadam komen-komen yang bersifat provok keatas blog ini lebih-lebih lagi komen dari pengguna ANONYMOUS